Còdolgestió
LLISTAT D'ENTRADES / Com fer un hort urbà a un pis

Com fer un hort urbà a un pis

Conrear les nostres pròpies verdures i hortalisses i portar a la taula els fruits de les plantes que hem cuidat amb manyaga i constància durant mesos és una experiència única, un petit luxe que, bàsicament per falta d'espai, no tothom es pot permetre… o sí?


Avui et proposem emprendre un projecte que podràs compartir amb tota la família i que et donarà grans satisfaccions, un projecte que fomentarà el consum responsable, que et farà entendre millor els cicles i dinàmiques de la naturalesa, que et proporcionarà aliments sans, nutritius i ecològics i que reduirà els nivells d'estrès i ansietat propis de la vida a la ciutat. Aquests són els passos a seguir.


Decidir quin espai li assignarem


Això és summament important i has de tenir en compte algunes consideracions:



  • Ha de ser un lloc que compti amb llum natural el màxim d'hores possibles (no fa falta que sigui llum directa).

  • És millor comptar amb una presa d'aigua pròxima, t'estalviarà temps i esforços a l'hora de regar.

  • Si instal·les el teu hort en un espai interior (sense drenatge), hauràs d'instal·lar safates que recullin l'aigua de reg sobrant.

  • Tingues en compte que l'espai que ocuparà l'hort s'embrutarà amb facilitat (trasplantaments, podes, regs…). Pots delimitar l'espai confrontant amb elements decoratius i així t'estalviaràs maldecaps.


Muntar-ho: com i amb quins materials?


Intenta no comprar res que no sigui imprescindible: la vida creix fins i tot en els racons més impensables si troba les condicions necessàries per a fer-ho. Pots donar nous usos a gairebé qualsevol objecte que tinguis per casa.


En funció de l'espai del qual disposis, pots muntar dos tipus d'hort:



  • Horitzontal: amb tests col·locats una al costat d'una altra, com si es tractés de plantes ornamentals o flors.

  • Vertical: en diferents pisos. Aquesta modalitat d'hort, a més d'estalviar espai, et permetrà treballar amb major comoditat.


Et proposem algunes idees perquè muntanyes el teu hort sobre suports construïts amb materials reciclats:



  • Calaixeres velles de fusta poden ser ideals per a un hort vertical. Recorda folrar els calaixos amb bosses de plàstic abans d'introduir la terra, i procura guardar distància entre ells perquè penetri la llum.

  • També pots usar petites caixes de fusta, de les quals s'usen per a transportar fruita i que normalment es tiren després d'usar-les una sola vegada. Aquestes caixes són perfectes per a muntar un hort a casa: les podràs moure còmodament, col·locar-les unes damunt d'unes altres o disposar-les com et més et convingui muntant mòduls i separant les diferents espècies de plantes.

  • Els palets són ja un clàssic perquè ofereixen les mesures ideals perquè creixin tot tipus de plantes en el seu interior.

  • Respecte als tests, les pots construir amb garrafes i ampolles de plàstic buides.

  • Finalment, si tens algun fanalet d'Ikea per casa al qual et vingui de gust donar-li un nou ús, serveixen com a suports perfectes per a plantar.


Triar la terra i les llavors


La terra que més li convé a un hort urbà és la que trobes en qualsevol camp llaurat. Si té un alt contingut de sorra o argila, el millor és barrejar-la amb substrat per a plantes.


El compost obtingut amb el reciclatge de matèria orgànica és perfecte per a nodrir la terra i del tot gratis. Pots instal·lar un petit calaix supletori per a fer vermicompostaje.


Tria plantes de temporada: estalviaràs recursos (aigua, llum…) i contribuiràs a millorar la salut del teu hort.


Combina diferents tipus de plantes: aromàtiques, flors… al costat d'hortalisses i verdures. Algunes d'elles són repel·lents naturals de plagues i fongs que perjudiquen el teu hort.


Esperem que gaudis molt del teu hort i ens encantaria rebre fotos!

Resolem tots els teus dubtes i t’acompanyem en tot el procés.