Còdolgestió
LLISTAT D'ENTRADES / Declarar el lloguer en la renda 2022

Declarar el lloguer en la renda 2022

La campanya de la renda està a punt de donar el tret de sortida, per això, avui us hem preparat un especial del lloguer per a saber com declarar l'arrendament, quines deduccions estatals i autonòmiques hi ha disponibles o com no perdre els avantatges fiscals.


Viure de lloguer és una opció molt buscada últimament, perquè són pocs els pisos disponibles i molta la demanda. Tot apunta al fet que anirà a més. Si és l'opció que has triat o que tens prevista, t'expliquem els passos que ha d'has de donar, tant si ets arrendador com inquilí, per a declarar el lloguer en la renda.


Les deduccions fiscals per als inquilins


La majoria de les comunitats autònomes compta amb deduccions fiscals per als inquilins d'un habitatge de lloguer, però també hi ha algunes que mantenen avantatges fiscals per als amos. No obstant això, s'han de complir alguns requisits: la deducció autonòmica disponible a Catalunya per a arrendataris és del 10%, amb un límit no major de 300 euros anuals, sempre que l'inquilí sigui menor de 32 anys d'edat i coure menys de 20.000 euros a l'any. A més, el pagament del lloguer ha de suposar més del 10% del salari del contribuent.


En quins casos pot el propietari pot gaudir de la reducció per lloguer 


Perquè l'arrendador pugui gaudir de la reducció l'immoble llogat ha de ser l'habitatge habitual de l'inquilí. A més, és necessari que les rendes obtingudes tributin com a rendiments del capital immobiliari i no com a activitat econòmica.


Així tributa el lloguer vacacional


Igual que en un lloguer de llarga temporada, el propietari també es pot deduir les despeses d'un habitatge turístic. Es pot deduir les despeses de subministraments de llum, aigua, gas..., els interessos i altres despeses financeres derivades de la compravenda de la casa, les despeses de reparació i conservació de l'immoble o les primes abonades per contractes d'assegurança.


 

Resolem tots els teus dubtes i t’acompanyem en tot el procés.