Còdolgestió
LLISTAT D'ENTRADES / Paisatgisme a petita escala: aprofita al màxim el teu pati

Paisatgisme a petita escala: aprofita al màxim el teu pati

Tots somiem amb tenir un gran jardí, però, un petit pati també ens ofereix la possibilitat de gaudir molt de l'exterior si fem un bon plantejament previ del seu disseny. Avui us portem unes recomanacions pensades per a exteriors de grandària reduïda que podreu posar en pràctica el vostre propi pati.


 


Paisatgisme a petita escala


Si el teu pati o el teu jardí són petits, és bàsic que cada zona estigui ben pensada i perfectament delimitada. És possible dissenyar un espai amb plantes, petits arbres i, fins i tot, elements d'aigua en un espai realment reduït, però el treball de disseny previ és importantíssim. Anota els següents punts clau:


1) Les plantes, en contenidor


No tens sprou espai per a plantar al sòl? Això no és un problema. Existeixen alternatives: per exemple, els contenidors. Pots tenir plantes que creixin en grans testos, en jardineres o en calaixos de fusta. Són moltes les espècies que poden prosperar sense problemes en aquesta mena de contenidors.


2) Considera l'espai en vertical


No passis per alt que l'espai té també una dimensió vertical que pots aprofitar al teu favor. Si no tens molt lloc en el sòl, pots valorar l'opció de crear jardins verticals, que són absoluta tendencia.


La forma més habitual de fer-ho és col·locar un suport adossat a una paret. Una altra idea és crear un jardí penjant amb plantes que quedin suspeses d’elements com bigues de pèrgoles, ràfecs de la façana o mitjançant penjadors en alguna paret.



3) Tria bé les espècies


Cada disseny de paisatgisme necessita unes plantes concretes. En el cas dels patis petits, igual que a les terrasses, es necessiten espècies resistents, capaces d'aguantar les exigències climàtiques d'aquests espais.


En el que a les necessitats de reg es refereix, et convenen plantes que no requereixin molt aigua, ja que si creixen en contenidor el substrat s'asseca molt més i es fa necessari ajustar la pauta de reg.


4) La importància de delimitar l'espai


Els espais ben estructurats des del principi funcionaran molt millor i aprofitaran al màxim cada metre quadrat disponible. Tingues en compte la grandària i la forma de l'espai i estableix les diferents zones: una àrea amb mobles còmodes i resistents, espais per a plantes i, si les dimensions del pati ho permeten, petites senderes que comuniquin unes zones amb altres (de llambordes, de pedra, de maons, de travesses de fusta, etc.).



5) Preservar la intimitat


Una de les coses importants a l'hora de planificar un jardí o pati petit és la necessitat de protegir-lo de les mirades alienes. La privacitat és essencial per estar a gust, i per a aconseguir-la existeixen diferents opcions que funcionen.


Pots crear una tanca vegetal perimetral, si tens espai suficient. Hi ha moltes espècies vegetals de creixement ràpid, com el Ligustrum, el llorer reial (Prunus laurocerassus) o el Carpinus betulus).


En cas que no es pugui plantar una tanca, o no sigui l'opció desitjada, també es poden crear parapets amb bambú o vímet. La fusta és una altra opció, així com les tanques artificials.

Resolem tots els teus dubtes i t’acompanyem en tot el procés.